Woda podawana do sieci na terenie miasta jest wydobywana wyłącznie ze studni głębinowych o głębokości dochodzącej do 100 metrów pod poziomem terenu. Pobierana jest z trzecio i czwartorzędowych warstw wodonośnych, co zapewnia czystość i wysoką zawartość cennych dla zdrowia minerałów, ze szczególnym udziałem wapnia i magnezu.
Twardość wody – jest to cecha wody, spowodowana obecnością w niej jonów wapnia, magnezu, żelaza, glinu, manganu oraz kationów metali ciężkich. Ponieważ w wodach naturalnych sole wapnia i magnezu występują w największych stężeniach, przyjmuje się, że twardość wody pochodzi głównie od nich. Stąd wyróżnia się twardość wapniową i magnezową.
Twardość wody naturalnej powodowana przez węglany, wodorowęglany i wodorotlenki wapnia i magnezu (wytrącające się podczas gotowania w postaci osadów) określa się mianem twardości węglanowej (twardość nietrwała, przemijająca). Natomiast chlorki, siarczany, azotany wapnia i magnezu odpowiadają za twardość niewęglanową wody (trwałą). Suma twardości wapniowej i magnezowej to twardość ogólna wody.
Twardość wody według aktualnych polskich norm wyrażana jest w mmol/l i w mgCaCO3/l.
W niektórych krajach przyjęto oznaczać twardość w stopniach, na przykład:
- stopień niemiecki (ºDH) = 17,8 mg CaCO3/dm³,
- stopień francuski (F) = 10 mg CaCO3/dm³,
- stopień angielski (ºClarka) = 14,3 mg CaCO3/dm³,
Twardość wody w Kędzierzynie-Koźlu*
Stopni niemieckich
17o DH
Stopni francuskich
31o F
Stopni angielskich
3,1 mmol/l
* wartości uśrednione
Twardość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi powinna się zawierać w przedziale od 60 do 500 mgCaCO3/dm3 ( wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.2017r. poz. 2294).
Twardość wody w sieci wodociągowej Kędzierzyna – Koźla, waha się w przedziale 290 – 330 mgCaCO3/l, co odpowiada:
- 2,90 – 3,3 mmol/l
- 16,27 – 18,51 (ºDH) stopnie niemieckie
- 20,36 – 23,17 (ºClarka) stopnie angielskie
- 29 – 33 (F) stopnie francuskie
Kędzierzyńsko – Kozielska woda klasyfikuje się jako woda o średniej twardości.
Klasyfikacja twardości wody
woda | mgCaCO3 /l | mmol/l | mval/l | o n (dh) |
---|---|---|---|---|
Bardzo miękka | 0-85 | 0-0,89 | 0-1,78 | 0-5 |
Miękka | 85-170 | 0,89-1,78 | 1,78-3,57 | 5-10 |
Średnio twarda | 170-340 | 1,78-3,57 | 3,57-7,13 | 10-20 |
Twarda | 340-510 | 3,57-5,35 | 7,13-10,7 | 20-30 |
Bardzo twarda | > 510 | >5.35 | >10,7 | 30 |
*wg. Obowiązującego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 07 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r.,poz.2294)
** – wartości zalecane ze względów zdrowotnych